Да познавате вашата аудитория : Продажба с цветове!


Представете си ситуация, в която в рамките на няколко минути, срещайки се с клиент може да разберете предпочитанията и личността им. Това ще ви насочи към начина по който те вероятно ще отговорят, след това вие адаптирате собствените си отговори, за да съответстват на техните.По този начин създавате ли мощни реакции, дълбоко разбирателство и доверие?

Помислете за ползите

Човек може да избере как точно да отговори на своите клиенти , да съвпадне с техния стил на комуникация, да знае как да им даде информация по точния начин по който те обработват информацията, да знаят точно колко бързо е вероятно да вземат решения и какво ги прави удобни при общуването.

От векове философите са идентифицирали четири широки типа личност. Преди повече от 2500 години гръцкият философ и пионер на медицината Хипократ е първият, който е признат за типично човешко поведение и осигурява първата цветова система, която все още използваме днес.

Изтъкнатият психотерапевт Карл Юнг доразвива тази идея през 20-ти век и добавя свои собствени концепции за това как да фокусираме енергията си, да вземаме решения и дали сме големи картини (глобални) мислители или конкретни мислители.

Пълният спектър от психологически типове може да бъде изобразен (както по Хипократ) като кръг с четири ключови цветни квадранта - Червен, Жълт, Зелен, Син.

Всички ние имаме едно от тях като "доминиращо цветово предпочитание", което ни дава предпочитан стил на мислене, работа и взаимодействие с другите. Всеки предпочитан цвят или тип личност има своите уникални силни и слаби страни, в зависимост от ситуацията и перспективата на другите.

Тези личностни предпочитания ни карат да се замислим как цветовете взаимодействат помежду си - някои от тях са тясно свързани, а други са пълни противоположности.

Истинската тайна обаче е да се признае, че чертите не са противоположни, а се допълват взаимно, а успешният комуникатор може да го разпознае и да го използва в своя полза и тази на клиента, като създава близка, завладяваща и открита връзка.

Сега да разгледаме четирите ключови цвята или типа личност и чертите, които можем да свържем с тях:

Червените са склонни да бъдат преки и начело, бързо вземат решения и са много фокусирани.Те се срещат като най-привидно уверените в цветовете, притежаващи висока степен на „вътрешна сигурност“, което означава, че след като са доволни от идеята, те рядко питат другите за потвърждаване, че това е правилното нещо. Те просто го правят.

Те са много решителни и обичат да се изправят пред предизвикателство. Като ориентирани към действие те са склонни да „рефлексират, а не да отразяват“ - което работи за тях, но може да бъде доста предизвикателство за други цветове. За противоположния им цвят Зелените често могат да изглеждат агресивни или арогантни, без да чакат обратна връзка и да тласкат другите твърде силно.

Като “визуални” комуникатори те виждат нещата и като картина рисуват хиляда думи, те чувстват, че трябва да опишат подробно какво виждат. Ценностите, или купуващите мотиватори, на червените са склонни да бъдат сила, статус, амбиция и контрол.

Те са:

 • Oбщителни хора, склонни да говорят с бързи темпове.

 • Фокусират върху задачата (не хората), интересува се от логиката и данните за осъществяване на мисията.

 • Глобални или "големи картини" мислители.

Жълтите цветове са изключително общителни и обичат концепцията за забавление, признание и разнообразие.Забавлението и взаимодействието с другите са ключови части от тяхната личност и те са склонни да се радват да прекарват много време с посетителите. Те могат да бъдат демонстративни, ентусиазирани и много изразителни, често намирайки се в творческите и медийни индустрии.

Подобно на червените, те са общителни и артикулирани, но са по-малко организирани или фокусирани.

Всъщност, срещите с жълтите ще продължават по-дълго от другите цветове, тъй като те обичат да разговарят за всичко и всичко, но трябва внимателно да се връщат отново и отново до точката на разговора!

Жълтите цветове обработват информацията чрез звук и в резултат не са големи читатели. Те предпочитат да общуват по-скоро чрез разговор, отколкото с писане. Те са глобални мислители, велики с възникването на една идея, често силно креативни, но не са много добри в завършващи проекти.

Сините са склонни да виждат жълтите като възбудими, неистови и дори нескромни и могат да бъдат оспорени, когато се справят с тяхната оптимистична и изходяща природа.

На противоположната страна, жълтите биха могли да открият, че сините са студени и резервирани, не желаят да се ангажират и да бъдат част от група, предпочитайки собствената си компания.

Те са:

 • Общителни , показват силно поведение и говорят средно до бързо.

 • Фокусират се върху хората (за разлика от червените, които са фокусирани върху задачите).

 • Глобални или "големи картини" мислители.

Зелените са огромни слушатели и силно подкрепят другите. За тях е важно да бъдат усложиви на всички , любезни и приятни на всичко които срещат. Те се грижат и насърчават другите, донякъде сдържани, търпеливи и спокойни. Те обработват информацията чрез това как се чувстват „за нещата“ което това означава, че те често отнемат повече време в вземането на решения, тъй като имат нужда от време а да размишляват върху физическото си чувство за идея или предложение.

Зелените могат да бъдат по-бавни, за да отговорят на въпрос или предложение, докато обработват информацията кинестетично (чрез чувство), като искат да се чувстват удобно с какъвто и да е отговор, преди да го дадат.

Това често може да осуети червените или жълтите които са свикнали да вземат бързи решения и искат нещата да се движат бързо, за да отговарят на предпочитания от тях стил на комуникация. Начинът, по който зелените се чувства за нещата, наистина е много важен.

Преди среща със зелените където може да се наложи вземане на решение, всички съответни и писмени документи трябва да бъдат изпратени до тях преди всяка среща, за да им се даде възможност да прегледат, да получат представа за нея и да се подготвят за срещата лице в лице.

За зелените техните основни ценности, около които те ще базират своите решения за закупуване, ще бъдат лоялност, доверие, прозрачност, сигурност и комфорт.

Те са:

 • Затворени, тъй като показват сравнително сдържано поведение. Те са склонни да говорят с по-бавно и отразяващо темпо, като изглеждат малко резервирани към другите в ранните взаимодействия.

 • Те се фокусират върху хората, интересуват се от това как другите се чувстват и фигурират в схемата на нещата.

 • Специфични мислители които се фокусират върху малки детайли.

Сините са силно аналитични, отразяващи , замислени хора, които обичат да вземат ефективно решение, основано на добро разбиране на дадена ситуацията или решения.

Разбира се, след като решението е взето, те са абсолютно ангажирани с него и е много малко вероятно да променят мнението си в близко бъдеще, така че те често правят контакт с големи дългосрочни клиенти. Те обичат информацията в писмена форма, предпочитат да анализират така, че и не се притеснявайте да им предоставите голямо количество данни.

Техните ценности са ред, организация, стабилност, системи и планиране, повечето се насочват към професиите: администратори, счетоводители, инженери, технически хора, актюери и т.н.

Те са:

 • Затворени, тъй като показват относително сдържано поведение. Те са склонни да говорят по-бавно и отразяващо темпо, привидно доста дръпнати към другите в началото на взаимодействията - дори повече, отколкото зелените.

 • Те се интересуват от логика, данни, обосновка и задача или измерима цел.

 • Специфичният мислител се фокусира върху малките детайли.

Когато разбираме принципите на този цветен модел, можем да се преместим от един свят на „черно-бяло“ (харесвам те или не) към един от „светещите дъги на цветовете“, като по този начин бързо хората стават способни да разпознават, адаптират и изградят доверие на високо равнище с клиенти или заинтересованите страни.

Успехът в днешния свят е свързан с различен набор от ценности от тези, които са имали значение в миналото. Сега ценностите на бизнеса са сътрудничество, създаване на връзки, общност и всичко това започва с вашата способност да действате с по-голямо съзнание когато се срещате с други хора.

Важно е да подредите по правилен начин вашите продуктите, комуникацията и аудиторията си. Например, ако е по-вероятно вашите продукти или услуги да се консумират от червените или жълтите цветове, може би най - предизвикателно за тях би било да използвате видеореклами или силни визуализации. Електронните книги и текстовете които могат да се изтегля, ще бъдат ключовете ви за сърцето на зелените и сините.

Ако искате да продавате като големи компании, можете да използвате и техниките, които прилагат.

Тук можете да получите безплатен тест за и определите кой цвят сте вие.


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
 • Facebook Classic
 • Twitter Classic
 • Google Classic
Themarketease full digital marketing agency
Contact

themarketease@gmail.com

+33 6 0322 9332

Dublin - Ireland

Paris - France

Varna - Bulgaria

 

legal Infos 

 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black LinkedIn Icon
 • Black Instagram Icon

By Gael parroche-TheMarketease © 2017